Direktlänk till inlägg 12 oktober 2008

Avelskursen på Dalagården!

Av Åsa Jensen - 12 oktober 2008 21:01


Jag har haft en helt underbar helg! En hel helg med bara massa hästar, hästar och åter hästar. Jag och Marie åkte tidigt i lördags morse ned till Båstad och Dalagården för att gå Avel steg 1. Grundkursen gick jag för ca 10 år sedan så jag såg verkligen fram emot detta.


När vi öppnade dörren för att kliva in i huset stormade fem hundar ut! En skara på 18 mycket hästintresserade människor mötte oss när vi klev in genom dörren. Genast kändes det som att helgen hade alla förutsättningar för att bli riktigt bra!


Hela förmiddagen satt vi inne vid bordet och lyssnade på Ninas (Bergholtz) föreläsning om exteriör, bedömning och mycket teoretiska fakta. Efter en härlig lunch som givetvis Gunilla med familj hade ordnat var det dags att bege sig ut och i grupp försöka bedömma var sin häst. Vi mätte, tittade, klämde, diskuterade och kom till beslut.


Här redogör Moa för oss och Nina vad deras grupp hade kommit fram till på hästen Drottning.


Vi gick gemensamt igenom alla fem hästar där varje grupp fick redogöra för vad de hade kommit fram till. Nina berättade vad hon såg och vad hästen skulle få om den för dagen var på en bedöming. Mycket lärorikt och spännande! Grupperna hade ganska bra och det kändes som att vi började fatta hur en islandshäst skall se ut, eller inte se ut *skrattar*


Hela gårdsplanen var full av människor och andra djur i en salig blandning. Tålmodiga hästar och med fantastiskt lynne som gick med på våra klåfingriga mätningar *ler*

 

-Varför tittar ni inte på mig istället???? Jag är ju såååå bedårande söt.


Diskussionerna gick varma om hur ett kors skall se ut. Hur ser ett kulformat kors ut? Vad är ett kraftigt kors? Vad är en syv länd! Nina, Gunilla och Minna ser ni här ovan. Alla ville vi lära oss hur de olika sorters korsen ser ut. Ryggen var enklare att bedömma.


Efter en fullmatad dag gick vi mycket nöjda och belåtna in och skulle käka middag. Jag och Marie plockade in våra saker i det rum vi skulle dela med Mona och Randi. Två glada skånska damer. Det hade under dagen kommit fram att Randi ägde inte mindre än min uppfödning Nýpa från Junibacken. Efter Eidfaxi och Nótt. Mycket roligt att få prata med Randi om Nýpa. Härligt att höra hur bra hästapållen har fått det. Randi lovade att skicka nytagna bilder. Jag har ju inte sett Nýpa sedan hon var 7 månader och då flyttade till Veronica.


Middagen var minst lika god som lunchen - en mycket god gryta. Efterätten som "Norrköpingstjejerna" hade ordnat var super! Stämingen var på topp och diskussionerna gick vilda om verkligen allt möjligt. Faktiskt inte bara hästar - kan ni tro! Några av oss höll på att prata till långt in på natten (med mina mått mätt i alla fall). Goare och gästvänligare familj än Lundgrens får man nog leta efter. Bjuder på sig själva och är bara så härliga! TACK!


Dag 2.

En ganska så sömnlös natt för min del, då jag hade glömt min brandvarnare och jag hittade inte en enda på bottenvåningen i huset..... Då blir Åsa på helspänn och sover så ytligt så det är inte klokt. Randi är allergisk för katter och det fanns ju en hel del... resultat - hosta på natten. Någon.... nämner inga namn....ropade till och började prata i sömnen om stolpar som låg på fel plats. Jaja strunt samma jag har varit pigg hela dagen i dag i alla fall!


Efter frukosten hade vi en stunds sumering av gårdagen och pratade lite om vad vi skulle göra i dag. Nya grupper och nya hästar att bedömma.

En av grupperna fick "Lilla Bubben" . Vår grupp fick ett stort och rejält sto som hade lagt på sig en del under sommaren. Vi märkte alla hur mycket lättare det gick i dag att bedömma huvud,hals/manke/bog, rygg/ kors, benställning och benkvalitet samt hovarna. Hovarna var lite fuskigt för min grupp hade Gunnar - hovslagare! I dag var alla mycket mer träffsäkra och det var inte långt ifrån vad vi tyckte och vad "facit" Nina tyckte. Mycket roligt.


Här är Gunilla och "Lilla Bubben".


Lilla Bubben blev ganska så "hårt" bedömd på vissa delar av sin grupp. Men fick över medel på det mesta. Han är en vacker häst och gruppen sa ngt om att vi har en känsla av att detta är ngt riktigt bra.....

Jodå flinade Nina och några av oss andra som hade börjat fatta vem "Lilla Bubben" är. En av våra ELIT hingstar och med en mycket hög bedöming....

VEM ÄR HAN?  Vi kör en gissningslek....... skriv inlägg och den som är snabbast vinner!


En av hästarna på Dalagården är bara så otroligt i ögonfallande.

Ett mycket vackert och pampigt Ardennersto med den vackra färgen konstantskimmel.


Helgen gick mot sitt slut och nu ser jag fram emot foderkursen i november och givetvis Avel steg 2 som är i mars. I princip alla bokade på sig nu - kul!

Jag hade även tänkt att gå en kurs för att få kompetensbevis för att köra med hästtransport som även Dalagården arrangerar. Suck och pust vad kurser det blev! Men kul är det!!!


Nu skall jag slappa framför TVn och låta min hjärna varva ned.

I morgon skall jag till Hööks för att köpa mätutrustning och mäta varenda en av mina hästar! Se upp tjejer!


/Åsa
 
ANNONS
 
Ingen bild

Marie

13 oktober 2008 08:41

Hej Åsa!
Tack själv för en supertrevlig helg. Har haft svårt att sova i natt efter alla intryck. En hellyckad helg! Åker om en liten stund, men längtar redan hem så vi kan mäta hästar.
Ha det bäst
Kram Marie

 
Ann

Ann

13 oktober 2008 10:15

Hej!
Vad skoj att ni haft en sån super helg! Hade med tänkt gå en massa kurser, men med dåligt med pengar så det får vänta.. =)
Ha det så gott, o klappa på hästarna från mig.
Kram

http://missanmy.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åsa Jensen - 29 november 2013 18:05

Hej!(om mitt hej inte når någon förstår jag det, då jag är så dålig på att uppdatera)   Nu tänkte jag göra en liten summering över några av sommarens höjdpunkter. Fler kommer en annan dag - ja, jag lovar att det kommer.   I augusti bokade jag...

Av Åsa Jensen - 22 augusti 2012 08:13

Härligt, nu är ordningen återställd. Ridskolan började i måndags med härliga förväntansfulla barn och vuxna! Grupperna är omfördelade och flera nya ansikten är det. Alla grupperna fungerade verkkligen jättebra. Så skönt att det gick så smidigt. Det ä...

Av Åsa Jensen - 15 augusti 2012 09:15

I morse började vardagen igen för barnen här i Marks komun. Kl 8.10 i morse började skolan. Svårt att förstå men Arvid börjar sexan i dag! Jisses så stor min Prins har blivit. Hoppas nu att han inte skall slarva bort sin nyckel till skåpet för mång...

Av Åsa Jensen - 13 augusti 2012 12:01

  Undra om jag någon mer gång kommer ha någon ridandes i bruklänning och slöja :-P Slöjan fladdrade så vackert i galoppen :-D   Vi har gjort iordning runt vår damm och då även skaffat tre Svensk Blå anka. De är helt underbara! Får jag pre...

Av Åsa Jensen - 12 augusti 2012 10:28

I går avslutade vi vårt ridläger. I fyra dagar har vi ridit, pysslat med hästar, höns, ankor, hund och katter. Smällt en och annan fluga också! 10 härliga ungar gjorde dagarna speciella. Vilka fina barn och ungdommar! Helt fantastiskt tåliga och rejä...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Milåsa med Blogkeen
Följ Milåsa med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se